Saturday, 30 March 2013

perfect guy

Assalamualaikum
Dear Love & Colourful Life blog ,


I wonder ?

Dulu, waktu zaman kanak-kanak Ribena. Kawan-kawan ramai yang suka beli buku lawa-lawa or comel untuk dibuat "Buku Biodata Kawan-kawan Ku" .

Mostly, THE GIRL.  do you understand what I mean right?

Ok. dah nama pun, buku biodata. Segala apekebenda tentang diri kita ditanya dalam buku tu. Dan kita pun kena senaraikannya. ( -.-" )

Macam-macam soalan dalam buku tu. Aku pun pernah buat dulu. Sampai 5 naskhah buku rasanya, Sebab asyik-asyik hilang? So, aku rajin buat yang baru. Masa first time mintak diorang tuliskan all the question that I ask , memang excited lahh. Tapi, lama-lama dah banyak kali buku hilang, banyak kali jugak aku mintak diorang tulis semula. Diorang dah fed up. Harharhar .. Dah malas dah nak layan aku. *kesiaannn.

Selalunya, perempuan yang rajin buat benda-benda macam ni .. lelaki malas sikit sebab diorang kadang-kadang malas menulis. Tapi, kalau dia bagi info tentang diri mereka dan kita yang tolong tuliskan untuk mereka . Diorang nak lah .. Hhaha . Isn't right ?
Perempuan pulak nak lelaki tulis sendiri sebab mungkin nak tengok tulisan diorang.

Antara list tersebut .. nama penuh, umur, alamat, hobi, makanan dan minuman kegemaran, tarikh dan tempat lahir, no telefon, impian, ciri-ciri lelaki/perempuan idaman . Haha .. Ouh yeahh .. Mulalah masuk soal cinta cintun kan ? .

Dulu, kawan aku tulis cenggini soalan die. " 5 Ciri-ciri pasangan idaman anda" 
Haha. Dia minta 5 ciri-ciri.

Pedulik ape aku? Aku listkan sepenuh-penuhnya dan sebanyak-banyaknya sesuka hati aku. Memang sejujurnya, waktu tu pemikiran yang masih mentah, aku nak seorang  lelaki yang sempurna di mata aku . 

1. Rajin
2. Taat pada agama.
3. Soleh
4. Hensem macam Shaheizy Sam dan Tomok.
5. Gagah seperti Tom Willing ( Clark Kent_Smallville ) tu.
6. Awesome like Bruce Wayne ( Christian Bale_Batman ) *bibir dia seksi woo .. cuba tengok google.

                                *See? I've told you right ?

7. Memahami diri ini .
8. Tak panas baran
9. Penyayang
10. Romantik
11. Pandai buat lawak
12. Menghargai
13. Pandai ambil hati orang tua *cis ! macam dah konfem/yakin sangat nak bawak jumpa parent?? Kene tendang baru tau.
14. Baik hati


Tapi, itu dulu. Khayalan dan angan-angan aku semata-mata. Kihkihkih ~

But now? Bila dah makin dewasa, and bila kita jumpa first love. 
Something's wrong? . 
Not something wrong ?! 
Everything is wrong ~

Waktu tu kita akan lalui yang Kita akan menyangka .. Everything is perfect ! .
Semua ciri-ciri yang aku dah pernah senaraikan dulu .. aku tolak ke tepi dan buang jauh-jauh .Buang dalam longkang. Aku amik, mana yang penting aje. 
Tapi, 
Bila bercinta :  " He's the one ! He's the one ! .. " *excited rasa macam nak melompat!
Bila dah tak sehaluan : " He's not the one ! he's not the one ! .." *geram tumbuk-tumbuk teddy bear.

 Haha.. Cinta. kadang-kadang indah, kadang-kadang pahit, kadang-kadang kelakar jugak.

Sekarang, aku tahu. Makin lama, kita sedar dari mimpi. Kita hidup di dunia realiti.  Tak semua yang kita impikan, kita akan dapat. Sebab, manusia tak ada yang sempurna kan?  Segala kekurangan yang ada kita kena terima sebagaimana orang lain terima kekurangan kita. 
 
Tapi, macam aku cakap tadi. Bila kita makin meningkat dewasa ni .. apa yang penting ..
Sebuah perhubungan yang ikhlas, jujur, cinta atas nama Allah. 

Kalau nak bonus lagi .. Mestilahh yang Beragama islam, Asalkan sedap mata memandang, penyayang, seseorang yang boleh protect kita, hormat menghormati sesama sendiri,  menghargai and terima kita dan family seadanya. Penyayang. Most important, tak merokok! dan se-handsome Izzue Islam . Aww.. 


#haha, banyak jugak ciri-ciri yang aku senaraikan. macam cerewet aje kan?


apa yang aku cuba nak beritahu dekat sini ...  

" Bila kita jumpa the right person, kita akan terima dia seadanya. "

Sekian .. *aku nak tulis panjang lagi entri ni. Tapi, mesti ramai yang tak baca kan? tengok gambar Izzue Islam je. haha .. 

4 comments:

Nana Liena said...

ha'ah kan..dulu memang rajin beli buku tulis biodata ja penuh..hhuhu..membazir betul.. dulu kecil2 selalu berangan nak dapat suami mcm putera raja..berangan..

Mykedai 2U said...

<<<< awal2 da terkeluar senarai sebab xbrape na ensem hehe

Love and Colourful life said...

@Nana Liena whoa .. haha .same !

Love and Colourful life said...

@Mykedai 2U hahahaha ..